Over Levend Landgoed NOVA

Ontstaan

Levend Landgoed NOVA is 1 december 2004 officieel van start gegaan. De veestapel bestond toen uit één Arabisch Volbloed merrie, twee Nederlandse Miniatuur paarden, twee Falabella merries en vier drachtige Kerry Hill schapen. In januari 2005 werd dit uitgebreid met twee Schotse Hoogland koeien. Het begin was er. Dankzij de 9 hectaren grasland en een grote schuur, is uitbreiden geen probleem, dus daar werd hard aangewerkt.

In het voorjaar 2005 zijn zes gezonde Kerry Hill schapen lammeren geboren en door de aankoop van een nieuwe ram en vier ooien, kunnen we nu echt spreken van een kudde schapen.

Het Falabella bestand is uitgebreid met Tango, een zwart bonte hengst en Cariena, een drachtige appaloosa merrie. De basis van de Falabella paarden is nu op een solide manier gelegd.

Uit Australië zijn in januari 2006 vijf Kaspische paarden gekomen. Drie volwassen merries waarvan één met een merrie veulen aan de voet en een goedgekeurde dekhengst.
Hun bloedlijn is bijzonder voor Europa wat hun nog meer uniek maakt.

Onze doelstelling is best wel ambitieus. Gezonde mooie dieren fokken die voldoen aan de eisen van de stamboeken, maar vooral de juiste verhoudingen hebben waardoor ze meer zelf redzaam zijn. En qua karakter vriendelijk en goed stabiel zijn.
Door de ruim opgezette stallen, grote weilanden en de vele aandacht voor het individuele dier hopen wij een bijdrage te kunnen leveren aan de geestelijke gesteldheid van de dieren. Wat zich vast weer zal uiten in de gezondheid en goede ontwikkeling van elk dier. Er is veel tijd besteed aan een optimale huisvesting van alle dieren.

Uitbreiding van de landerijen en nieuwe aanwinsten

Eerst dachten we dat 9 hectaren grasland meer dan genoeg was voor al onze plannen, maar we konden de kans om 3 ha grasland in het bos te kopen niet laten lopen en hebben dit met beide handen aangegrepen. Het is een fantastisch mooi gelegen weiland op loopafstand en bijna helemaal omzoomd door het bos wat voor de mooie natuurlijke beschutting zorgt.

Niet lang daarna bleek het mogelijk om aansluitend 1 ha bos te kopen.

Dankzij deze prachtige plek is het mogelijk om al onze hengsten bij elkaar te houden. Vanaf het moment dat jonge hengsten gespeend worden, gaan ze naar deze groep. De groep bestaat uit alle hengsten, Falabella’s en Kaspische, van alle leeftijden die elkaar opvoeden en zelf kunnen kiezen bij wie ze aan willen sluiten. Er is ruimte genoeg om eigen groepen te vormen.
Tijdens dekseizoen halen we een aantal hengsten naar huis, die na het dekseizoen weer terug gaan naar deze groep.
Door de natuurlijk beschutting en een schuur met afdak, kunnen ze hier het hele jaar rond met elkaar leven en genieten van hun vrijheid en ruimte.

Soms delen de paarden deze prachtige plek met onze rammen en bokken en is het een echte mannen Utopia in het bos.

In de loop van de tijd is onze veestapel niet alleen uitgebreid dankzij geboortes, maar ook met nieuwe en interessante diersoorten, zoals de Mangalitza varken, Poitevine geiten en prachtige vogels. Omdat we een brede interesse in alle fantastische dieren die de wereld rijk is, zullen we blijven kijken naar diersoorten die passen op Levend Landgoed NOVA.