Poitevine Geiten

De Poitevine geit staat ook bekend onder de naam Poitou en is een heel oud ras Frans ras uit Poitou-Charentes, een streek in het westen van Frankrijk ten zuiden van Parijs. Het verhaal gaat dat toen in het jaar 732 Karel Martel de Arabische legers versloeg bij Poitee, deze geiten door de Arabieren na hun vlucht zijn achtergelaten.

Uiterlijke kenmerken:
De Poitevine geit is een zwarte, half lang harige geit met een specifieke witte strepen op de kop, een witte onderbuik en witte strepen op hun poten. Zowel de bokken als ook de geiten zijn gehoornd, hebben een sik en moeten klokjes hebben.

Karaktereigenschappen:
Poitevine geiten staan bekend om hun zeer levendige karakter, vriendelijk en ze zijn bijzonder intelligent. Het zijn sobere dieren die weinig krachtvoer nodig hebben. De melk van de Poitivine geiten is heel eiwitrijk waardoor er erg goed kaas van te maken is. Deze kaas is minder vet en heeft een heerlijke smaak.

Overige kenmerken:
Het aantal dieren bedraagt ongeveer 2500 dieren in Frankrijk, wat erg weinig is om het voortbestaan van dit ras te kunnen verzekeren.
Daarom is het belangrijk om mbv een goed fokprogramma met aandacht voor de verschillende bloedlijnen de populatie in aantallen gaat groeien.